dijous, 17 de gener del 2013

Digueu... PATATA


FOTOGRAFIES
(Nous formats de TV3)


La televisió a vegades educa. Però s’ha de buscar i rebuscar per trobar un bon programa que ho faci. Jo, per exemple, m’he topat amb Fotografies, un programa estrenat el desembre de 2011 dins de l’espai de nous formats de TV3 i que ha comptat amb 24 entregues.

El títol no enganya, es tracta d’un programa sobre fotografia, però com bé reflexiona Antoni Tortajada, el seu presentador, aquest cop no es tracta d’analitzar el seu contingut sinó d’endinsar-nos en la mirada fotogràfica.

El programa, per tant, gira en torn a aquest concepte i, a partir d’una temàtica específica per episodi, aprendrem el procediment, la història i la tècnica que envolta una pràctica de la qual avui en dia ningú n’està al marge. Del Daguerreotip a l’Instagram,  la fotografia s’ha convertit en una eina artística i en un fenomen social i per fi ha aparegut un programa que ens ho conta i ens ho conta bé.



El format és de programa divulgatiu i d’entreteniment amb un equilibri marca de la casa de TV3: aprenem sense avorrir-nos, ens divertim sense perdre el temps. Durant 25 minuts descobrirem una temàtica relacionada amb la fotografia (retrat, publicitat, gastronòmica, policial, etc.) conduïda per un molt correcte Antoni Tortajada. La seva veu over es combina amb entrevistes i seguiments d’experts en fotografia, tant contemporanis com històrics, precisament per remarcar l'evolució d'aquest camp en els últims anys.

Els canvis d’escenari i de personatges són prou àgils com per no caure en la temptació de canviar de canal i les lliçons i les entrevistes mai es perden en la superficialitat, sempre ensenyen coses noves i interessants. La música, a demés, aporta ritme sense robar el protagonisme a la imatge i aconsegueix crear una atmosfera molt adient. Fotografies no pretén ser un programa únicament per a aficionats a aquesta disciplina artística sinó que vol arribar a tots els públics. L’espai que se li va destinar (actualment es pot accedir-hi a través de la pàgina web de tv3) era els divendres a les 21.45 al canal 33. Retransmetre’l per TV3 en prime time hauria estat, possiblement, massa atrevit i jo no m’atreviria a pronosticar l’acollida del públic, però és un d’aquests programes que li dóna sentit a la televisió pública.


De fet, m’agradaria acabar aquest comentari comparant aquest Fotografies amb el Photo for life* que vam poder presenciar a l’entrega del Miniput d’enguany. Refresquem una mica la memòria: es tracta d’un programa que mostra les masterclass d’Olivero Toscani (un prestigiós i carismàtic fotògraf italià) impartides a una selecció de les millors promeses de la fotografia internacional. Aquest exemple ens serveix per demostrar com dos programes que es basen en la mateixa temàtica, poden resultar tan diferents. L’eix central de Photo for Life és la figura de Toscani i la seva espontaneïtat, exigència i temperament. L’eix central de Fotografies és la fotografia. Per això m’agrada TV3.


Destacar: perfecte equilibri entre divulgació i entreteniment, durada adequada al format, banda sonora molt ben complementada, presentador molt correcte. Imprescindible pels amants de la fotografia.



 *(Eudes Semeria, ARTE, 45’, França-Alemanya, docu-reality)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.